Príprava čaju

Nahrávám...

Kúpa kvalitného čaju je polovica úspechu, a tú druhu dosiahnete správnou prípravou. Ako na to si popíšeme v tejto časti. V rôznych krajinách sveta sa pripravuje rovnaký druh čaju rôznym spôsobom – inak ho pripravujú v Číne, a to isté platí aj pre Buckinghamský palác. Je teda zrejmé, že nie všetky čaje pripravujeme rovnako, a preto nie je jednoduché stanoviť jednotný postup. My vám predstavíme spôsob, ktorým neurobíte žiadnu chybu:

Príprava v čajníku – odporúčame objem 300 – 500ml (pri väčšom objeme by bolo nutné občasné miešanie, aby sme pomohli difúzii):

  1. Zahriatie čajníka – do čajníka nalejeme vriacu vodu (do 1/3) a necháme ju v čajníku kým nebude teplý (približne 30s), následne vodu vylejeme
  2. Do čajového sitka dáme čaj – podľa veľkosti čajníka – približne 1g na 100ml objemu – prečo bolo zahriatie čajníka dôležité? Pretože teraz vďaka horúcemu vzduchu čajové listy mierne zmäknú a pripravia sa na ďalšiu fázu. Pri príprave čierneho čaju alebo oolongu, vložíme do sitka čajové lístky, ktoré prelejeme horúcou vodou.
  3. Zaliatie čaju horúcou vodou
    1. Pri čiernom čaji je to 100°C
    2. Pri oolongoch je to 90-95°C
    3. Pri zelených čajoch 70-80°C

Akú rolu hrá teplota vody? Z listov sa do vody uvoľňujú okrem kofeínu aj rôzne polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky. Dôležité je, že triesloviny a kofeín sa uvoľňujú rýchlejšie s vyššou teplotou. Zatiaľ čo u L-theanínu, ktorý je zodpovedný za sladkastú chuť v čaji, je to opačne.

  1. Lúhovanie – Vo všeobecnosti by nám pri zelenom čaji mali stačiť 1-3 minúty, pri čiernom 3-5 minút. Záleží však od typu, kvality a množstva použitého čaju aj od toho, akú teplotu vody použijete. Napríklad, čaje, ktoré sú zvinuté do guličky (dragon pearl) potrebujú viac času na lúhovanie ako čaje s voľnými listami. A napokon, každý má trochu iné preferencie, tak teda vyskúšajte sami. :)