Z čajového poľa priamo na Váš stôl

Ak sa pýtate ako sa čaj vyrába, naša odpoveď znie rôzne. Najjednoduchšou metódou je však sušenie listov na slnku. Zložitejšie a štandardnejšie metódy zahŕňajú tieto fázy:

  • Zber – obsah vody v listoch je až 80%
  • Zavädnutie listov (withering), pri ktorom listy stratia pružnosť a sú pripravené na ďalšiu fázu rolovania. Obsah vody klesne pod 70%
  • Rolovanie listov, pri ktorom sa z nich uvoľní šťava
  • Fermentácia (bez prítomností baktérií) – ide o proces podobný oxidácii ovocia na vzduchu a následne zahriatie na zastavenie fermentačného procesu
  • Sušenie, zvyčajne teplým vzduchom, pričom obsah vody klesne na približne 5%

Každý krok v tomto procese je veľmi dôležitý a neodporúča sa ho vynechať. Aj preto je výroba čaju naozaj náročná.

Takže, ak všetky čaje pochádzajú z rovnakej rastliny, ako je možné, že chutia a vyzerajú inak?

Rozdiel jednotlivých čajov spočíva vo fermentácií

  • Zelený čaj nie je fermentovaný vôbec
  • Biely čaj je veľmi ľahko fermentovaný
  • Žltý čaj (slovenská legislatíva ho nepozná) je taktiež ľahko fermentovaný a navyše pozvoľna sušený
  • Oolong je čiastočne fermentovaný, navyše upravený formou zahrievania na veľkej kovovej panvici (podobnej woku)
  • Čierny čaj je fermentovaný úplne
  • Pu-erh je viacnásobne fermentovaný čaj